Time Machine 10 éves szülinapi interjú

2013.12.03. - kriszfoto


Következő interjúnkban egy olyan székesfehérvári formáció vezetőjével (Jámbor Tamás) beszélgettünk, aki immáron több, mint 10 esztendeje sikeresebbnél sikeresebb rendezvényeket bonyolít le.

Szó lesz többek között arról, hogy a 10 éves szülinapi party hogyan zajlott, de kérdéseink érintik a csapat múltját, jelenét és egyben jövőjét is.
Bevezetésképp nézzük, mit is jelent a Time Machine fogalma:

A Time Machine névvel fémjelzett, kifejezetten techno, house, tech-house zenét szorgalmazó partysorozat 2003. novemberében indult útjára Székesfehérváron.
A kezdeményezők egyedülálló programot indítványoztak és valósítottak meg, azzal a céllal, hogy feltámasszák a régi, igazán híres fehérvári éjszakák hangulatát; azt a bizonyos hangulatot, ami nagyon sok emberben ébreszt még ma is kellemes emlékeket.
Feleleveníteni a múltat, visszavarázsolni az elektronikus tánczene rajongóit pár órára azokba a felhőtlen életérzést nyújtó bulikba.

Hogy miért kapta az időgép címet mindez? A szervezők kitartó munkájukkal megpróbálják összehangolni az idősíkokat – múltat, jelent és jövőt – hogy a közelmúlt felejthetetlen emlékeinek miliőjében, itt és most, előremutathassanak a jövő sejtelmes, borzongató ütemeibe...Tekerjük vissza az idő vasfogait, úgy kb. 10 évvel! Hogyan kezdődött a projekt?

A projektnek már 10 éve is volt előzménye, középiskolás koromban a barátaimmal szerveztük a KER. bulikat, ami eleinte kora esti suli-buliként indult, aztán több ezer fős sorozattá nőtte ki magát... Az iskolapadot elhagyva más helyszínt kerestünk, de ez már nem adta vissza az iskolai évek hangulatát, közben persze a zenei stílusok is változtak és természetesen mi is: változásokra volt szükség.
Székesfehérváron már a ’90-es évek elején is komoly hagyománya volt az elektronikus zenei eseményeknek, ezeket az éveket hivatott felidézni, újjávarázsolni az akkor induló Time Machine sorozat. Úgy érzem az elképzelésem megállta helyét, kevés partysorozat tudhat maga mögött tíz sikeres esztendőt... :)


 

Kik alkotják a Time Machine csapatát? Mit érdemes tudni a munkásságotokról?

A csapatot szűk értelemben hárman alkotjuk jelenleg testvéremmel és Calmannal.

Kálman Peti (Calman) mellettem (Jámbor) a másik házigazda lemezlovas szerepét tölti be, míg testvérem a mindig tökéletes technikai háttérért felel, ez elsődleges tényező számunkra a saját rendezvényeinken. Emellett a szervezést is közösen végezzük, csakúgy mint a reklám és a kommunikációs feladatokat is. Évekig a csapat tagja volt Gyenes Ádám is, akinek mind a mai napig nagyon sokat köszönhetek én és az egész TM projekt egyaránt.

 

 


A 10 év leforgása alatt hogyan alakult, változott a zenei stílusotok?

A Time Machine és az egykori Justmusic.FM-es Time Machine Radio Show az akkoriban divatosnak mondható “Progressive House” irányzatra alapult, de emellett a technos zenei múltam és a stílusok összemosódása miatt ma már sok megjelenést nehéz bekategorizálni. Ha röviden kéne jellemeznem a TM a house és techno stílusoktól igazán népszerű napjainkban is.

 

 

A modern világban hatalmas szerepe van az arculatnak. Milyen változásokon ment keresztül a TM az utóbbi 10 év alatt?

A legszembetűnőbb változás talán a reklámanyagainkban mutatkozik: 2007-ig Juhász Márk, azóta Herczeg Endre barátom készíti minden Time Machine-al kapcsolatos grafikai megjelenésünket (logo, flyer, banner, stb.). Endrével nagyon megtaláltuk a közös hangot, mindig érti, hogy mit is szeretnék, vagy ha éppen rábízom a dolgot,

minden alkalommal meg tud lepni, mint legutóbb a tíz éves születésnapi flyerrel. Endre a nyomdai előkészítés folyamataival is tökéletesen tisztában van, így szerencsére a kinyomtatott reklámanyagok mindig úgy kerülnek készen a kezembe, ahogy azt a monitoron láttam és továbbítottam. :)

 

Milyen időközönként és hol jelentkezik a Time Machine sorozat?

A Time Machine bulik havonta, másfél havonta kerülnek megrendezésre főként Székesfehérváron és annak környékén.Van-e nyári rezidenciátok?

2007 óta minden nyáron a “The Beach - Fehérvárcsurgó” fedett terasza ad otthont szabadtéri rendezvényeinknek, évről-évre nagyobb sikerekkel.

 

 

Mesélj az előző évek szülinapi bulijairól! Kik voltak a meghívott lemezlovasok, hogyan zajlottak ezek az események?

Jópár szervező csapat már egy éves fennállását is úgy ünnepli 1-2 rendezvénnyel a hátuk mögött, mint valami diadalt. Én úgy gondoltam, hogy 5 év a minimum, ameddig ha folyamatosan életképes az elképzelés, akkor már talán van ok az ünneplésre. :)

Az eddigi 4 születésnap mind különlegesek voltak, ilyenkor rendszerint azok a barátaim és azok a partyarcok is eljönnek bulizni, akik már csak ritkábban járnak, főként családi okok miatt. Külön öröm ilyenkor újra együtt mulatni velük, a programot ilyenkor próbáljuk még különlegesebbé varázsolni. Az egyik születésnapra Alan Fitzpatrickot láttuk vendégül, Ő akkor járt először Magyarországon, de volt olyan születésnap is, ahol két DJ pultot állítottunk fel egymással szemben és úgymond “párbajoztunk” szinte egész éjszaka Calman Petivel. Nagyon szuperül sikerült, nagyon jó visszhangokkal, szóval biztos lesz ilyen még a jövőben! :)

 

Miért éppen a bodajki JAIL HOUSE-ra esett a választás a 10. év megünneplésére?

A bodajki Jail House évente 1-2 alkalommal ad helyszínt a Time Machine rendezvényeinek. A ’90-es években épült klub pár év működés után bezárt, szerencsére megúszta az ezredforduló korszerűsítéseit, így tökéletes helyszín egy “időutazásra”. :)

Talán ez a legfontosabb ok. Itt nem kell várni csodaszép, modern dizájnos dolgokat, hiszen a klub most is úgy néz ki, ahogy anno megszerették a fiatalok. Pontosan visszaadja azt az érzést, amiért anno megszerettük az elektronikus zenét és a techno-house partykat. Amire viszont itt is óriási hangsúlyt fektetünk: a hang- és fénytechnika, barátságos és megfizethető árak.

 

Budai Imre állandó, visszatérő vendégetek. Minek köszönhető ez?

Imi már a ’90-es évek közepe óta nagy kedvencünk, azóta rendszeresen fellép a rendezvényeinken. Mindig vidám szettjei, felkészültsége, hozzáállása, a zene iránti alázata miatt számomra Ő a(z) (egyik) legjobb magyar lemezlovas. A közönségünk mindig a legnagyobb örömmel fogadja, aztán haza se akarják engedni, amit Imi rendszerint azzal hálál meg, hogy simán ráhúz a szettjére még 1-2 órát. :)

 


A 10. szülinapi buli november 16-án hatalmas sikerrel zárult! Mesélj kérlek, hogyan zajlott ez a nagyszabású rendezvény!

Szerencsére nagyon szuperül! :) Már elég korán gyülekeztek a vendégek, nagy örömömre sok rég nem látott partyarc is ellátogatott az eseményre. Úgy gondolom remekül sikerült a buli, minden fellépő rendesen kitett magáért! Aki esetleg lemaradt, a felvételt visszahallgathatja, vagy letöltheti Soundcloud oldalunkról a www.soundcloud.com.timemachine-x címen.

A teljes fotógaléria pedig itt tekinthető meg: www.timemachine.hu/index.php/gallery/event/TimeMachine131116

 

 Hogyan tovább? Mik a terveitek? Várható-e esetleg jövőre valami újítás?

A novemberi szülinap után sem tétlenkedünk, folytatjuk tovább a sorozatot és mellette az egy éves Panorama bulikat is.
Készülünk a karácsonyi, szilveszteri eseményeinkre, majd a jövő évre, szeretnénk egy új rádióműsort és várjuk, hogy újra nyár legyen, a szabadtéri bulik hangulata azért mindig kicsit más... :)

 

 Time Machine történelem:
www.facebook.com/notes/time-machine-crew/time-machine-tizedik-sz%C3%A9snap/676702789030113

A 10. szülinapi buli hangfelvétele:
www.soundcloud.com/timemachinehungary/sets/time-machine-x

A 10. szülinapi buli teljes fotógalériája:
www.timemachine.hu/index.php/gallery/event/Time%20Machine%20X%20-%20Jail%20House%2020131116
Szerző: Darabos Krisztián