Jay Lument a "Best Of Beatport 2016" szavazásán a világ 10 legjobb Techno művésze közé választotta a közönség

2017.01.14. - -

Jay Lumen a 2016-os év 10 legjobb Techno DJ-je közé került a Beatport szavazásánJay Lument a "Best Of Beatport 2016" szavazásán a világ 10 legjobb Techno művésze közé választotta a közönség. Olyan nevek között szerepel, mint Adam Beyer, Dubfire, vagy Carl Cox, de 7. helyével megelőzi például Joseph Capriati-t és a Pan-Pot-ot is.
Akinek pedig mindez még nem elég, "Dark Rooms" című szerzeménye is az év 10 legjobb dala közé került.Egyetlen hazai Drumcode előadónk, Jay Lumen ismét letette névjegyét a világ elektronikuszenei kódexében.
Megszokhattuk már, hogy igencsak zajlik az élet körülötte és egy percre sem ül a babérjain. Talán épp ennek az elhivatottságnak köszönheti sikereit, melyekről tulajdonképpen nap, mint nap beszámolhatnánk. Ezúttal sincs másként.A mindenki számára jól ismert Beatport úgy gondolta, hogy ideje megreformálni a sokak által megtépázott DJ szavazások "piacát". Tavaly decemberben elindította "Best Of Beatport 2016" nevezetű szavazását, melyen már indulásakor is látszott, hogy igyekszik egészséges mederben tartani a dolgokat. Az első körben publikált jelöltek láttán még a szavazások legkétkedőbbjei is elismerték (itthon is), hogy ez a szavazás láthatóan elkerüli a kilengéseket és nem enged sem a lobbiknak, sem a szubkultúrák kirekesztő elveinek. Simán csak valós képet igyekszik nyújtani az elektronikuszene kedvelőinek.
A Beatport ezt nemes egyszerűséggel azzal éri el, hogy különválasztja a zenei műfajokat. Hogy ez eddig miért is nem jutott eszébe egyetlen valamire való szavazásnak sem, arról hosszan lehetne vitatkozni, hiszen így nem kell összehasonlítanunk az almát a körtével.
Ezáltal nem esik bele abba a hibába, hogy kizárólag a hihetetlen büdzsével rendelkező mainstream előadók kerüljenek még inkább szem elé, véget nem érő lobbijaik által. Ugyanakkor elkerüli az első vonalas elitista "szubunderground" kirekesztést is, mely gyakran szintén elferdíti a kultúra valós képét.A Beatport egyszerűen arra kérte a közönséget, hogy szavazzák meg az év 10 legjobb Techno, Tech House, Deep House, stb, előadóját stílusról stílusra haladva.
A szavazás eredményét 2 hete tették közzé és ezen a ponton beszélhetünk szenzációról, ami kis hazánkat illeti.

Jay Lumen ugyanis bekerült az év Top10 Techno előadója közé a 7. helyen.
Olyan nevek között szerepel a listán, mint Adam Beyer, Carl Cox, vagy Dubfire, de megelőzi Joseph Capriati-t és a Pan-Pot-ot is.Ez többek között azért hatalmas fegyvertény, hiszen itt nem az döntött, hogy ki milyen eredménnyel szerepelt a Beatport toplistáin, sem az, hogy mennyi dala volt az évben. A közönség egyszerűen szavazott a kedvenc DJ-ire.
Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint például Carl Cox, Dubfire, vagy Joseph Capriati jelenléte a listán, akik egy-két dal kivételével szinte nem is jelentettek meg kiadványt az elmúlt években.Ezen felül "Dark Rooms" című dala is bekerült az év 10 legjobb Techno szerzeménye közé. Kívánhat e ennél többet bárki?
Jay Lumen az alábbi szavakkal kommentálta a szavazás eredményét:

"Először is mindenkinek köszönöm, aki rám szavazott! Óriási megtiszteltetés ilyen kvalitású kollégák körében az év 10 legjobb Techno DJ-je közé kerülni és nekik is gratulálok. Még most is nehezen fogom fel. :)
Nekem az Octopus feje, Sian szólt, hogy beszavaztak a legjobb 10-be. El sem hittem először. Aztán kiderült, hogy hivatalosan is jelezte a Beatport teamje ezt az örömhírt felém a menedzsmentemen keresztül, akiknél valamiért spam-be került az üzenet és nem vették észre először. Néha közbeszól a technika ördöge ugyebár. :D
A lényeg, hogy azért elért a jóhír...
Persze nem egy szavazástól függ, hogy valaki milyen zenei irányba folytatja a pályáját, hogy mennyire tehetséges, vagy mennyire érzi magát annak. Ugyanakkor fantasztikus érzés, hogy az embereket eléri a zenei hang, ami megszületik bennem, legyen szó DJ szettről, vagy saját szerzeményről. Még egyszer köszönöm, hogy ennyien értékelik, amit képviselek."Hogy miért is kerülhetett Jay ebbe az illusztris 10-esbe? Próbáljuk meg csak néhány mondatban számba venni az elmúlt év vele kapcsolatos eseményeinek néhány momentumát:

- Amerikai turnéjával körbeutazta az Egyesült Államokat és Kanadát. Játszott San Francisco-ban, Chicago-ban, Seattle-ben, de a Space Terrace kedélyeit is borzolta Miamiban. Majd pár hónappal később ismét visszatért Miami-ba, ahol ezúttal egy exkluzív 8 órás szettet játszott, mely a Heart egyik legkedveltebb DJ szettje lett.

- 5 órát játszott a legendás Stereo Montral falai között.

- Játszott a világhírű Movement fesztiválon Detriot-ban.- Dél-Amerikában szintén heteken át turnézott. Játszott többek között Guatemalában, Panamában és Argentínában. Utóbbiban a legendás Pacha pultja mögött Buenos Aires-ben. Ezt a szettjét egyébként az év mixének választotta a Pacha közönsége. A bulira egyébként annyian voltak kíváncsiak, hogy már éjfél után ki kellett tenni a "megtelt" táblát.

- Körbeturnézta Európát is számtalanszor az évben. Berlin, London, Athén, Párizs, Ljubljana, Bukarest, Helsinki, Milánó, Brüsszel, Manchester, Ibiza és még hosszan sorolhatnánk.- Játszott a Sonar fesztiválon Barcelonában.

- Játszott a legendás Sankeys-ben Manchesterben és Ibizán is.

- Visszatért Adam Beyer legendás Drumcode kiadójához és "Horizon" című dalával szerepelt a címke 20 éves ünnepi kiadványán.- Játszott az ADE (Amsterdam Dance Event) hivatalos nyitóbuliján a Panama klubban, melyről a DancetrippinTV is készített egy órás videófelvételt. Ezt itt nézheted meg:- Fellépett a világhírű madridi Fabrik nagytermében, ahol közel 7.000 ember előtt játszott. Szettjét élőben közvetítette a BE-AT.TV. Ezt itt nézheted vissza:Ezzel immár mindkét jelentős video streamer oldal közvetítette szettjeit. Ez még nemzetközi szinten is jelentős kuriózum.- Megjelentette "Lost Tales" című nagylemezét, mely 11 dalt tartalmazott és melynek 6 különböző dala is a toplistákra került.
A "Pulsar" című track pedig több, mint 2 hónapon át szerepelt a Beatport eladási listájának Top10 Techno dala között. Az album a stílustól független "release" toplistán a 3 legsikeresebb megjelenés között szerepelt 1 hónapon át.- Egy nagyon szűk nemzetközi DJ kör tagjaként és egyben egyetlen magyarként megkapta Richie Hawtin immár világhírű MODEL 1 keverőjét tesztelésre. Richie csapata és a gyártó, az Allen & Heath egyaránt kíváncsi volt Jay véleményezésére.


Ezen felül talán tradíció teremtő célzattal (hazánkban egyébként sajnos nem jellemző módon) ezt a lehetőséget megosztotta hazai DJ kollégákkal és egy későbbi időpontban meghívta őket, hogy szemügyre vegyék és maguk is kipróbálhassák a MODEL1-t.- Az évet pedig Egyiptomban zárta egy exkluzív szilveszteri bulival, egész pontosan Gízában a Níluson ringatózva.

...és akkor még csak nagyon kis hányadát soroltuk fel az elmúlt időszakban történteknek.
Jay Lumen intenzitása és eredményei szinte követhetetlenek.
Nem csoda hát, hogy immár a világ 10 legjobb Techno DJ-je között köszönthetjük.
27th Street Parade - Culture of Tolerance

2018.08.11. Belváros, Zürich, Svájc - Zürich, Svájc
Paul Kalkbrenner, Seth Troxler, Joris Voorn, Tale Of Us, Loco Dice, Joseph Capriati, Pan-Pot, wAFF, Eats Everything, Tini Gessler, Bastian Bux, Andres Campo, Andrea Oliva, Nic Fanciulli, Gil Everest, Nici Faerber, Ronny Grauer, Marco Capone, DJerry C, Marco Berto, Vanita, Le Roi, San Marco, Anthik, Andy Katz, Jamira Estrada, Ken Benovi, Wassily, Sensu, Two Waves, Cella, Garance, Null + Void, Soame, Gianni Callipari, Definition, Dario D'attis, Jimi Jules, Manon, Reto Ardour, Ezikiel, Andhim, Animal Trainer, Dubfire, Nicole Moudaber, dk Daniel & Kurt, Aitor Robles, Marek Kay, F.E.M. Ensemble, Night Talk, Angie Taylor, Thomas B, McCoy's S.U.N. Project, Murciano, Luciano, Kantarik, Sanja, Kellerkind, Alain Delay, Thomi B, De La Swing, Manuel Moreno, David Aurel, Ilona Maras, Oliver Aden & Luis Cruz, Sydney Dry, Pitri Heil, Cosmix 2.0, Aaron Khaleian, Adam Ellis, Agent C., Alfred Heinrichs, Andy, Anyken, Arado, B.K., Basement Brothers, Bass Hours, Black Spirit, Brandee, Bynomic, Calou, Frantic / Carol Fernandez, Chris.P, Claz, Cosimo Mele, D-Joker, D.M.G, Danny Carls, Darius, Darren Porter, Dave Hard, Dave Rook, De La Maso, XworkX DJs (DeeCello & Fabio Lombardia), DJ Fly-D, Djulian, Dream, Emilian, Fabio Florido, Ferry Tale, Flowboy, Fly, G.P., George Lamell, Hartmann, Hellchild, Hildi, Jean Pearl, Jerome Anthony, Joe T Vannelli, Joel Fabrice, Johan Gielen, Jose Maria Ramon, Juffy, K-Base, Klangkünstler, Kloë Braun, Laser Lele, Leeroy, Leventino, Liquid Soul, Lupo di Mare, Madwave, Makcim, Max, MC Democian, MC Stephen Davis, Monkey Safari, MoveMental, Mr. Da-Nos, Nade, Nanotek, Nightwalker, Nora En Pure, Pat Farrell, Patrick Vanto, pavl, Pearl, PFW Allstars, Phil Praise, Piranattack, Quicksilver, RamSal, Randy, Raphael Raban, Renisound, Roberto Barone, Robin Tune, Roger M, Rolf Imhof, Roman Klinger, Romano Corsini, Ron, Sachi Toyama, Salon Sombre, Sam Madi, Screech, Sean Tyas, Sei B, Shinouda aka Djane Cämix, Solarstone, Sonidy, Sons Of Maria, Spacekid, Stallo, Stephanie, Steven Stone, Sven May, Taylor & Clarke, Technology, The Lakeman, The Old Dropers, Thomas Lizzara, Tito Torres, Tomcat, Tripple-O, United Levels, Visionkids, Wankelmut, X-Bone, Xicu Portas live, Z-Groove

Kapcsolódó cikkek